Magunkról

A belgyógyászat csaknem az egész szervezetet érintő betegségek kivizsgálásával, felismerésével és gyógykezelésével foglalkozik.

A panaszok, kórtörténeti adatok ismeretében szűrőjelleggel vagy a tünetek okának kiderítésére a belgyógyász felállít egy diagnosztikus sorrendet laboratóriumi vizsgálatokkal, képalkotó vizsgálatokkal, további szakorvosi konzultációk megszervezésével.

Rendelőm fő küldetése, hogy a hozzánk fordulók kellemes környezetben kapjanak választ belgyógyászattal kapcsolatos kérdéseikre, betegségeik kezelésére. Szűrési programunk során sorban állás nélkül, előre egyeztetett időpontban, szakmailag megalapozottan felmérjük fizikai állapotát, terhelhetőségét, a kockázati tényezőket.

Dr. Lázár Aladár

Dr. med. Lázár Aladár

Közel két évtizedes kórházi tapasztalattal rendelkező belgyógyász és endokrinológus vagyok.

A betegségmegelőzés és az egészséges életmód képviselőjeként a legfrissebb szakmai eredményeket is felhasználva kezelem pácienseimet.

Szakorvosaink

Alapító
- Dr. med. Lázár Aladár,
belgyógyász- endokrinológus

Konzultáns szakorvosaink
- Mr. sci. med. Dr. Szabó Erzsébet,
belgyógyász, kardiológus
- Dr. sci. med. Borislav Radosavljević,
belgyógyász, gasztroenterológus
- Dr. Sass György,
belgyógyász, gasztroenterológus

Vizsgálatok


 1. A Belgyógyászati alapprogram
 2. - belgyógyászati szakorvosi vizsgálat
  - 12 elvezetéses standard EKG
  - vérnyomásmérés
  - BMI index mérése

  A belgyógyászati kivizsgálás során az emberi test egésze kerül feltérképezésre, éppen ezért ez a vizsgálat rendkívül összetett.

  A teljes belgyógyászati szűrőprogram segítségével panaszmentes állapotban ismerhetők fel olyan betegségek, amelyek időben észlelve meggyógyíthatók, vagy súlyossá válásuk megelőzhető. A szűrés hozzásegít a pontos diagnózis felállításához és a terápiás javaslat kidolgozásához.

  Elvégzése évi rendszerességgel javasolt!

  Laborvizsgálati ajánlások belgyógyászati szűrőprogramhoz:
  - vérsüllyedés ( SE - szedimentació), CRP, teljes vérkép , vérzsír – és elektrolit státusz, veseműködési paraméterek, májfunkciós próbák, vércukor, teljes vizelet.


 3. Endokrinológiai szakorvosi vizsgálat
 4. Belgyógyászati vizsgálatra alapozva, a belső elválasztású mirigyek állapotát, kórképeit vizsgáljuk, a labor-vizsgálatok és képalkotó diagnosztikára alapozva.

  Laborvizsgálati ajánlás - vérkép, vérzsír – és elektrolit státusz, veseműködési paraméterek, májfunkciós próbák , vizelet, + hormonpanel -TSH, Anti TPO, FSH,LH, prolaktin, progeszteron, reggeli kortizol, D-vitamin inzulin panel- HOMA IR index


 5. Inzulin rezisztencia szűrőprogram
 6. Endokrinológiai szakorvosi vizsgálat ( lásd az előzőt) laborvizsgálatok+ oGTT teszt ( „cukorterheléses teszt”) inzulinszint mérésekkel ( 0+60+120 percben)

  Az inzulin a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek béta-sejtjei által termelt hormonja. Legfontosabb szerepe az anyagcsere-szabályozásban van, segít a sejteknek a vérből történő cukorfelvételében. Inzulinrezisztenciáról akkor beszélhetünk, amikor a sejtek nem kellőképpen érzékenyen reagálnak az inzulinra. Hatására a sejtek „éheznek”, ugyanis a sejt felszínén képződő inzulin-receptorokhoz az inzulin csak gyengén tud kapcsolódni. A többlet inzulin nemcsak mint vércukorszint-szabályozó hormon okoz problémát a szervezetben, hanem mint stressz- és növekedési hormon is.

  Tünetei a súlyproblémák, a megnövekedett étvágy, a fáradtság, az álmosság, a rossz közérzet, a koncentráció zavar, a terméketlenség, a cikluszavar, a száraz bőr, a gyakori gombás fertőzések. A betegség hosszú ideig tünetmentes is lehet. Az inzulinrezisztencia a 2-es típusú cukorbetegség előszobája.


 7. Pajzsmirigy működés szűrőprogram
 8. Endokrinológiai szakorvosi vizsgálat
  - hormonpanel (TSH, fT4, AntiTPO)
  - laborvizsgálatok – belgyógyászati alapprogramból
  - pajzsmirigy ultrahang

  A pajzsmirigy meghatározó szerepet játszik a szervezet energiafelhasználásának irányításában, hatással van az egész test anyagcseréjére (a tápanyagok hasznosításától a vízháztartás egyensúlyban tartásáig), befolyással bír a szellemi és a pszichés egyensúlyra, valamint az egész hormonháztartás működésére.

  A pajzsmirigy elégtelen működésére utalhat a gyengeségérzet, a krónikus fáradtságérzet, az aluszékonyság, a koncentrálóképesség csökkenése, a szárazbőr-szindróma, a testsúlygyarapodás, a székrekedés és a hőháztartás zavar. Súlyos esetekben ízületi bántalmak, szív- és érrendszeri panaszok is jelentkezhetnek.

  A pajzsmirigy túlműködése gyorsabb, gyakran aritmiás szívműködést, vagy akár légzészavar is eredményezhet, de jellemző tünet lehet a meleg, kipirult arcbőr is. Gyakori tünet a szem kidülledése, illetve a strúma kialakulása. A betegség fokozott alapanyagcserében, szapora pulzusban, jó étvágy melletti testsúlycsökkenésben, verejtékezésben, gyors hangulatváltozásokban is megnyilvánulhat.

  Az utóbbi időben a megbetegedések száma drámain nőtt és kutatók szerint az elkövetkező évszázadban a növekvő tendencia még inkább fokozódni fog.


 9. Zsíranyagcsere szűrőprogram
 10. Endokrinológiai szakorvosi vizsgálat
  - laborvizsgálat
  ( cholesterol, triglicerid, HDL, LDL, ateroszklerózis indexek )
  - has körfogat mérés
  - BMI index mérés
  - Testösszetétel analízis

  Az egészséges ember szervezetében a táplálékkal felvett és a szervezetben képződő vérzsírok együttes mennyisége éppen annyi, amennyire a szervezetnek szüksége van. A vérzsírok (koleszterin, triglicerid) szintjét egy finom szabályozó mechanizmus tartja egyensúlyban, amely meghibásodása felelős a kóros koleszterinszint kialakulásáért.

  Amennyiben a szervezetben a koleszterin mennyisége megemelkedik, akkor a felesleg az ér falában lerakódik és az érelmeszesedés folyamata felgyorsul. A lerakódás következtében szűkület vagy elzáródás alakulhat ki a koszorúerekben, az agyat ellátó erekben, az alsó végtag- és a szem ereiben egyaránt.

  A testösszetétel analízis segít abban, hogy az emelkedett BMI mellett el tudjuk dönteni, hogy a súlyfelesleget zsírszövet, vagy nagy mennyiségű izomszövet okozza- e.


 11. Kockázatszűrő laborcsomag
  - Rutin nagylabor – lásd a belgyógyászati alapprogramból
  - Székletvér
  - Pajzsmirigy hormon (TSH)
  - Tumor marker vizsgálat vérből (CEA, CA 19-9)
  - összesítő vélemény és tanácsadás

Egyéb vizsgálatok is hamarosan bevezetésre kerülnek.

Hogyan készüljünk a vizsgálatra ?

A VIZSGÁLATI IDŐPONT TELEFONOS VAGY SZEMÉLYES EGYEZTETÉSSEL TÖRTÉNIK

A rendelésre kérjük, MINDIG HOZZA MAGÁVAL KORÁBBI LELETEIT, VIZSGÁLATI EREDMÉNYEIT ÉS GYÓGYSZEREIT.

Mennyi ideig tart a vizsgálat ?

- A vizsgálat 30- 45 perc.

Forduljon hozzánk bizalommal !

Vizsgálati ajánlásaink

Orvoshoz ritkán fordulunk panaszmentes állapotban, pedig a betegségek megelőzésének kulcsmomentuma, hogy rendszeresen végzett, az adott személy számára célzottan összeállított szűrővizsgálatokkal idejében fényt derítsünk az egészségromlásra utaló figyelmeztető jelekre.

Évről- évre végzett vizsgálatok eredményeit összehasonlítva jóval a tünetek fellépte előtt lehetőségünk nyílik a kóros folyamatba beavatkozni, megállítani, visszafordítani, adott esetben kezelni.

A vizsgálat menete

 • Belgyógyászati vizsgálat
 • Családi, egyéni kórtörténet felvétele, jelen panaszok megbeszélése, életmód analízis, antropometriai adatok felvétele ( testmagasság, testsúly, BMI, derék-körfogat), vérnyomás mérés, fizikális vizsgálat ( tüdő-, szívhallgatózás, mellkas kopogtatás, has betapintás- kóros nyomásérzékenység, rezisztencia keresése, perifériás erek tapintása, reflexek kiváltása, nystagmus vizsgálata, Romberg vizsgálat- egyensúly vizsgálat, nyak betapintása, emlő áttapintása ( kóros nyirokcsomó, rezisztencia keresése).


 • Nyugalmi EKG vizsgálat
 • A szív elektromos tevékenysége alapján következtetünk a szív működésére, mérjük a percenkénti szívverések számát, keressük az esetleges ritmuszavarok, vezetési zavarok meglétét jelző eltéréseket.


 • Hasi- és kismedencei ultrahang vizsgálat
 • A vizsgálat során a hasüregi, kismedencei szervek méretét, állapotát vizsgáljuk, különös tekintettel a májra, epehólyagra, vesékre, lépre, hasnyálmirigyre, húgyhólyagra, méhre, prosztatára, a gyomorról, belekről az UH csak tájékozódó jellegű információt ad, ezen szervek vizsgálatára egyéb vizsgálómódszerek ajánlottak.

  Panaszmentesség mellett is komoly, senyvesztő betegségekre derülhet itt fény, melyeket idejében kezelve teljes gyógyulást is elérhetünk ( pl: vesedaganat ), valamint diagnózisra kerülhet vesekő, epekő tünet nélkül is. A vizsgálat során a nagy hasi erek is vizsgálhatók ( hasi aorta), valamint kóros nyirokcsomók, folyadékgyülemek, tályog is felfedezésre kerülhet.

  Fájdalommentes, korlátlan számban ismételhető vizsgálat, melyre éhgyomorra, telt hólyaggal kell megjelenni.


 • Carotis ultrahang – nyaki erek Doppler duplex vizsgálata
 • A vizsgálat során azokat a nagy nyaki ereket vizsgáljuk, melyek az agyi vérellátást szolgálják, információt szerzünk az esetleges szűkületről, elzáródásról, meszesedésről, a falak állapotáról, vastagságáról. Magas vérnyomás, szédülés, eszméletvesztés, megelőző agyi keringési zavarok, látás zavarok, érelmeszesedés esetén rendkívül ajánlott elvégeztetni ezt a vizsgálatot. Fájdalommentes, ismételhető vizsgálat, állapotkövetésre is alkalmas.


 • Szív ultrahang vizsgálat, echocardiographia
 • A szív nagyságáról, működéséről, üregeinek méretéről, falak vastagságáról, billentyűk esetleges betegségeiről, korábban lezajlott infarctus után fennmaradt falmozgás-zavarról, folyadékgyülemről, kóros irányú véráramlásról, vérrögről szerezhetünk információt ennek a vizsgáló eljárásnak segítségével. Fájdalommentes, ismételhető, követésére alkalmas.


 • Végtagi erek Doppler duplex vizsgálata
 • Eszközös vizsgálattal a végtagi érszűkületet igyekszünk még idejében felfedezni. Kétdimenziós képalkotó eljárás.


 • Mellek ultrahangos vizsgálata
 • A daganatszűrés alapvető módja. A mammográfia (röntgen) kiegészítő vizsgálata.


 • Testösszetétel analízis
 • A testösszetétel analízis segít minket abban, hogy az emelkedett BMI mellett el tudjuk dönteni, hogy a súlyfelesleget zsírszövet, vagy nagy mennyiségű izomszövet okozza- e. Hiszen nem mindegy, hogy ugyanakkora testtömeggel, testmagassággal rendelkező páciensünk mozgásszegény életmódot, helytelen táplálkozást folytatva elhízott-e, vagy éppen ellenkezőleg rendszeresen mozog, testépítő, és az átlagos testfelépítéshez képest tekintélyesebb izomzattal rendelkezik-e.


 • Labor vizsgálat
 • Vérsejtsüllyedés: amelynek alapján következtethetünk arra, hogy szervezetben zajlik- e valamilyen gyulladás, daganatos betegség, egyéb kóros folyamat.
  Máj enzimek vizsgálata: SGOT, SGPT, GGT, ALP, fehérje, véralvadás
  Vércukor
  Húgysav
  Vese paraméterek: karbamid/urea, kreatinin, GFR
  Vérzsírok: öszz-koleszterin, +LDL,HDL, nonHDL, lipid indexek, triglicerid
  Vas: plazma vasszint+ ferritin
  Elektrolit státusz – Na+, K+, Ca++, P, Mg+,
  Teljes vérkép: alakos elemek vizsgálata (vörösvértest, fehérvérsejt szám-eosinophil, basophil, neutrophil, monocyta-, vérlemezkeszám), haemoglobinszint,haematocrit.
  Vizeletvizsgálat
  Véralvadási analízisek – kötelező a sejtminta-vétel és tükrözés esetén – PV, aPTT, vérzési és alvadási idő


 • Sejtminta-vétel a pajzsmirigyből ultrahangos vezérléssel
 • Rendkívül hasznos vizsgálat a pajzsmirigy göbös elváltozásinak, vagyis daganatinak szűrésében.

  FONTOS – előkészülethez szükséges a véralvadás laboros elemzése - PV, aPTT, vérzési és alvadási idő, valamint egyes gyógyszerek felfüggesztése ( kérdezzen bennünket akár telefonon is)


 • Nyelőcső, gyomor és patkóbél, valamint vastagbéltükrözés
  Rendkívül hasznos vizsgálat az emésztőrendszer gyulladásos valamint daganatos betegségeinek szűrésében.

  FONTOS – előkészülethez szükséges a véralvadás laboros elemzése - PV, aPTT, vérzési és alvadási idő, valamint egyes gyógyszerek felfüggesztése, és megfelelő étrendi előkészület ( kérdezzen bennünket akár telefonon is)

ELŐKÉSZÜLET A NYELŐCSŐ-, ÉS A GYOMORTÜKRÖZÉSRE (GASTROSCOPIA)


A vizsgálat előtt

• 8 órával előtte nem fogyaszt élelmiszert, italt, és legalább 3 órát nem cigarettázik.
• nem veheti be gyógyszereit
• 5 NAPPAL ELŐBB fel kell függeszteni az Aspirin, Andol, Cardiopirin, Brilique, Brufen, Diklofen és hasonló gyulladás-és fájdalomcsillapitókat
• 5 NAPPAL ELŐBB fel kell függeszteni a Plavix, Zyllt, Clopidix, clopidogrel tartalmú gyógyszert
• VÉRALVADÁSGÁTLÓK HASZNÁLATA esetén – Sincum, Syntrom, Acenokumarol, Farin, Pelentan, Pradaxa, Xarelto - KÜLÖN ELŐKÉSZÜLET szükséges - KÉRDEZZE ORVOSÁT
• a rögképződés és véralvadásgétlók kivételével – a vizsgálat után beveheti a többi gyógyszereit.


A vizsgálatra szükséges hozni:
• ÚJ labor-lelet – vérvétel - VÉRZÉSI ÉS ALVADÁSI IDŐ, PROTROMBIN IDŐ
• régebbi labor-leleteit
• előző szakorvosi és tükrözési leleteit

ELŐKÉSZÜLET VASTAGBÉLTÜKRÖZÉSRE
(COLONOSCOPIA)


A vizsgálat előtt

• 2 NAPIG csak folyadékot fogyasszon ( szűrt leves, tea, almalé)és kerülni a magvakat, szőlőt, paradicsomot, paprikát, mákot, műzlit …)
• 1 nappal előbb – PICOPREP HASHAJTÓ használata szükséges a következő módón 8 órakor oldjon fel 1 tasak PICOPREP port 1,5 deciliter vízben, hagyja 5 percig oldódni, majd fogyassza el. Az ELKÖVETKEZŐ MINDEN ÓRÁBAN FOGYASSZON 3 DECILITER FOLYADÉKOT ÓRÁNKÉNT – majd 15 órakor oldja fel a második tasak PICOPREP port és fogyassza el. Majd ÓRÁNKÉNT FOGYASSZON 3 DECILITER FOLYADÉKOT legalább 5 órán keresztül

• a vizsgálat napján sem fogyaszthat élelmiszert, italt, és legalább 3 órát nem cigarettázhat.
• a vizsgálat napján nem veheti be gyógyszereit
• 5 NAPPAL ELŐBB fel kell függeszteni az Aspirin, Andol, Cardiopirin, Brilique, Brufen, Diklofen és hasonló gyulladás-és fájdalomcsillapitókat
• 5 NAPPAL ELŐBB fel kell függeszteni a Plavix, Zyllt, Clopidix, clopidogrel tartalmú gyógyszert
• VÉRALVADÁSGÁTLÓK HASZNÁLATA esetén – Sincum, Syntrom, Acenokumarol, Farin, Pelentan, Pradaxa, Xarelto - KÜLÖN ELŐKÉSZÜLET szükséges - KÉRDEZZE ORVOSÁT
• a rögképződés és véralvadásgétlók kivételével – a vizsgálat után beveheti a többi gyógyszereit.


A vizsgálatra szükséges hozni:

• ÚJ labor-lelet – vérvétel - VÉRZÉSI ÉS ALVADÁSI IDŐ, PROTROMBIN IDŐ
• régebbi labor-leleteit
• előző szakorvosi és tükrözési leleteit

Orvosi tanácsok

A vércukor ellenőrzése

Az inzulinrezisztencia és az étrend

Az inzulinrezisztencia és a mozgás

Étrendi ajánlások cukorbetegeknek

Az inzulinrezisztencia fénykora

A hormon a test és a lélek közötti kapcsolat

A csontritkulás mint népbetegség

Diétás tanácsok

Kapcsolat

Cím

Karadjordje u. 25.
24420 Magyarkanizsa


063 44 20 90
lazar.aladar@gmail.com

Hasznos

HELP TEAM TRANS - mozgáskorlátozottak és mozgásképtelen utasok szállítása

Nyitvatartási idő

Hétfő – 7-14 h
Kedd -14-19 h
Szerda -7-14 h
Csütörtök – 14-19 h
Péntek – 7-14 h

*MEGJEGYZÉS – egyes szakorvosi konzultációk esetén a rendelési idő változhat

© Copyright 2018 LÁZÁR Belgyógyászati Szakorvosi Rendelő - Magyarkanizsa | Design by: INFOTEXT Infotext